RAZGOVORUŠA

| 08/01/2018

Haj, Uzeire, šmrknider tu kahvu i idi nešto napiši, haj da narod ne čeka.

         – Šta ti je ženo, neću na pos’o, ne mereš više ni kahve s mirom popit’. Ti, baš ko babo od onog pjesnika, kad ga je budio sabahile i viko: „Haj, diži se na pos’o, idi piši pjesme“.

          – Haj Bog ti dao svako dobro, zamolila me Mehaginca, ustane na rani Sabah,voli uz kahvu pročitat’, a kad ne pročita, kaže, k’o da je nisam ni popila. Magbula hanuma veli, nimal’ mi ne legne ona kahva bez Uzejrovih priča.

         – Mogo sam hin i ‘nako kazat’, eto hin tu prekobašče, stoput’ su sve ovo čule.
Moj mi Šefko veli:

         – Uzeire, ja na poslu, iziš’o na pauzu i haj reko’ da vidim s telefona šta Uzeir piše. Pročitah onu priču, k’o da i nisam, nit’ ja znam šta sam pročit’o, nit’ šta si ti hotijo rijet. Tek kad dođo’ kući, pristavih kahvu, pročitah je jopet, i sjede mi, moj Uzeire, k’o budali šamar.
Da su ovi iz Vispaka pametniji, mogli bi prodavat’ ove moje priče uz kahvu. Kahva Dedo i dedine priče. Išla bi hin kahva k’o halva.

         Nejse.
Nešto kontam, svakom od nas, Bog je dao neki dar i ko ga prepozna i drži ga se, taj će daleko dogurat’, a najviše je onijeh koji vide taj dar, ali hoće nešto drugo, nešto što neko radi puno bolje, jer ima dara za to. A mahala, k’o mahala, svašta će ti oprostit’ i halalit’, samo neće ako imaš kakog dara, a da to nije gonjanje hlopte ili marisana.
Hamo, naš komšija, tek kad je oš’o iz mahale, post’o je slikar, pa onaj Admir postade glumac, a naša Hanka iz Sumbuluše, babo joj nije dao pjevat’ pa bi se ona sakri na čardačić i potaj vakat bi pjevaj. Tek kad je ošla iz mahale postade pjevačica.
Sve nešto kontam, kad bi i ja oš’o iz mahale, morebit’ bi i od mene nešto i bilo po stare dane, ko zna. Haj ti ostavi mahalu, moj brate. More bit’ i moreš, al’ mahala tebe neće i ne mere nikad.
Mogo bi’ ti ‘vako vazit’ i nabrajat’ do Aliđuna, ali nejmam kad, moram pohitit’, čeka me Mehaginca, Magbula, a bome i moje ahbabice i ahbababi iz vascjelog Dunjaluka, a ti vidi šta ćeš i kako ćeš s ovim, moj dobri Kemale.

         Haj Alahimanet!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.