REAKCIJA UDRUŽENJA „DOKTORI I ČAROBNJACI“

| 05/02/2013

visoko-adnan-koljenovic

Nakon prošlosedmičnog ispadanja Adnana Koljenovića iz daljnjeg toka takmičenja popularnog show-a Hayat TV-a ZMBT, naše Udruženje je odlučilo da se obrati javnosti sa jednim kraćim obavještenjem. Uz silan trud i napor da se ostvari kakva-takva veza između visočke publike i Adnana te uz određenu pomoć, koju mi ne bismo isticali u ovom obavještenju, Adnan je dobio bezrezervnu podršku svih članova ovog Udruženja, ali što je još bitnije i svih prijatelja i građana Visokog koji su osjetili potrebu da našem sugrađaninu daju podršku u ovom načinu prezentacije našeg grada i našeg načina života široj javnosti. Naša javnost je upoznata sa akcijom “Glasaj za Adnana – glasaj za Visoko”, kojom je naše Udruženje željelo pokrenuti jedan talas ljudskosti i razumijevanja kod Visočana, te smo prilikom ove akcije organizovali i putovanja u Vogošću, u studio Hayat TV-a u cilju opće mobilizacije svakog sredstva za podršku našem sugrađaninu, međutim ona osnovna podrška koju je Adnan zaslužio izostala je što je rezultat malog broja glasova televotinga i konačno Adnanovog ispadanja.

Prilikom nekoliko posjeta snimanju ovog show-a u Vogošći primijetili smo nemali broj Visočana koji su dolazili tu da daju podršku nekim drugim kandidatima, što nas je posebno razočaralo. Svi smo mi dobro upoznati da je tu riječ o marketingu i općoj zaradi, ali zašto mi kao grad, kao jedna cjelina nismo iskoristili taj prostor koji smo Adnanovim posredovanjem i umijećem dobili na poklon? Da li možda zbog finansijske situacije, koja je na rubu opće katastrofe? Da li zbog nezainteresovanosti nas samih? Ili smo pak prestali da gajimo našu tradiciju i naš identitet koji je Adnan ustrajno prikazivao u našim sevdalinkama, zbog čega je oštro kritikovan od strane žirija? Finansijska situacija jeste teška i svi mi se borimo za goli opstanak pod kišobranom Visokog i glavni interes je preživljavanje novog dana, ali šta ako izgubimo svoj identitet, ako prestanemo da njegujemo svoju tradiciju i kulturu, tradiciju i kulturu naših očeva i majki, deda i nana? Šta ako izgubimo svoje “ja”?

Adnanova ustrajnost u njegovanju naše muzike i sevdalinke koštala ga je ispadanja iz ovog show-a, a ogroman razlog tome je to što nije dobio adekvatnu podršku, prvenstveno nas Visočana, a zatim i ostalih Bosanaca i Hercegovaca koji u velikom broju gledaju ovaj show Hayat TV-a i koji nisu prepoznali pravu vrijednost Bosne i Hercegovine. Identitet koji su godinama i godinama čuvali naši preci, identitet za koji smo se borili i izborili tokom proteklog rata, identitet nas samih, odnosno Bosanaca i Hercegovaca, mi gasimo svojim svakodnevnim nepodržavanjem razvitka i promovisanja naše osebujne kulture i tradicije, te prihvatanjem nekih nametnutih vrijednosti koje se u vidu šunda i kiča šire Bosnom i Hercegovinom koja već počinje da odiše na otuđenost

Općepoznata je vrijednost visočke raje i visočke mahale koja je oduvijek vrijedno i ustrajno gajila jedan poseban odnos prema tradiciji, a posebno prema sevdalinci koja je kroz vrijeme čuvala uspomene na Bosance i Hercegovce, vrijedno prateći marljivost i ustrajnost našeg naroda. I Adnan koji je prepoznao pravu vrijednost muzike u sevdalinci i koji joj je poklonio punu pažnju želeći da javnosti prikaže nešto što je naše, nije dobio podršku grada u kome se nalazi Institut Sevdaha i grada u kome su toliki velikani bosanskohercegovačke muzičke scene ali i mnogi strani muzičari ostajali dosljedni sevdalinci dajući joj novi sjaj i čuvajući je od zaborava. Ne treba preuveličavati učešće našeg Udruženja u ovom projektu, ali isto tako ne treba zaboraviti da su vaša i naša djeca bila tamo u Vogošći i iskreno davali podršku našem Adnanu, našem Visokom tako srdačno i tako glasno iako su gotovo uvijek bili brojčano u deficitu u odnosu na druge navijače takmičara show-a koji su podršku dobijali od svih mogućih privrednih subjekata iz svog grada. Da li smo to mi ipak zaboravili da su naša tradicija i naša kultura velike i da su stoljećima postojale dokazujući i postojanje nas samih? Čija je krivica i sramota to što smo dopustili da prvenstveno naš sugrađanin, koji je sigurno vrstan pjevač, ali i predstavnik naše tradicije i naše kulture bude izbačen iz ovog show-a samo zbog toga jer nije imao podršku u vidu televotinga? Ne okrivljujući nikog, mi kao Udruženje želimo da postavimo pitanje svima vama, dragi Visočani, ko je kriv što je naše Visoko izgubilo prostor za prezentovanje svojih vrijednosti, iako smo u svakoj Adnanovoj izvedbi sevdalinke mogli osjetiti ono staro strujanje visočke čaršije u kojoj bruji buka zanatskih radnji i u kome u skrovitosti demira djevojke čekaju svog dragog? Ko je kriv što smo zaboravili da je Visoko iznad svega?

PR Udruženja “Doktori i Čarobnjaci” Enes Hodžić

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.