REPREZENTACIJA SVEĆENIKA BiH U VISOKOM SE SPREMA ZA EURO

| 06/02/2019

Bosna i Hercegovina će od 24. februara do 1. marta učestvovati na 13. evropskom prvenstvu za svećenike u malom fudbalu, a koje će se održati u Crnoj Gori.

Piše: Jasmin Tajić/Oslobođenje

Razne akcije

Naša reprezentacija priprema se u Visokom, a mi smo iskoristili priliku da porazgovaramo sa fra Josipom Tomasom, trenerom bh. tima, inače župnikom župe svetog Ilije proroka u Novom Šeheru, koji je već dugo u reprezentaciji.

– Reprezentacija svećenika BiH postoji već nekih 13 godina i dosada je sudjelovala na svim evropskim prvenstvima, gdje se svake godine okupi 16-17 ekipa. Dosad smo imali zapaženih rezultata, doduše nikad nismo osvojili, nadam se da ćemo prekinuti taj crni niz. S druge strane, nikada nismo bili ni lošije plasirani od petog mjesta, većinom su to druga i treća mjesta. Nekad nam malo zakaže sreća, ali ako Bog da, valjda će i ona biti na našoj strani, kaže za Oslobođenje fra Josip i nastavlja:

– Okupljaju se svećenici koji su zaljubljenici u nogomet, ali i vidimo da se kroz sport možemo približiti ljudima, pogotovo mladima. Potrebni su razgovor i neko duhovno vodstvo, ali isto tako kroz nogomet možemo učiniti dosta dobrih djela, pa smo sudjelovali na raznim humanitarnim akcijama, bilo da se radi o prikupljanju pomoći za oboljele ili da se radi akcijama za nezbrinutu djecu. Imamo i utakmice i susrete sa pripadnicima drugih vjerskih zajednica, imali smo nekoliko susreta protiv imama iz Islamske vjerske zajednice, pa onda protiv pravoslavnih svećenika i baš kroz ta druženja i opuštenu atmosferu približimo se i povežemo i onda ako bilo kome treba neka akcija, rado se odazovemo. Također, podržavamo i pripadnike romske zajednice iz Hrvatske – s njima imamo dobre prijateljske odnose i igrali smo nekoliko mečeva.ž

Bh. tim svećenika ozbiljno je shvatio pripreme za predstojeći evropski šampionat, na kojem će nastupiti oslabljen.

– Malo smo kasnili sa pripremama zbog svećeničkih obaveza, jer nam je svećenički poziv prioritet. Ovo je naša zaljubljenost u nogomet, a svećenički posao je na prvom mjestu. Krenuli smo s radom, ove godine smo malo oslabljeni – jedan trener naš nije tu, jer je postao pomoćni trener NK GOŠK iz Gabele, ali redovito nas prati, šaljemo mu snimke i izvješća rada. Također, neki igrači zbog ozljeda nisu s nama, a jedan od njih je Ivan Jaković, koji mora na operaciju koljena, stradali su mu meniskusi. Ovaj kadar što imamo dat će sve od sebe. Baza priprema nam je u Visokom, gdje su mnogi od nas išli u sjemenište ove škole. Fra Stipo Alandžak nam je dao dvoranu na raspolaganje. Ovdje uvijek rado dođemo, lijepo se osjećamo i gledamo da se odužimo na pravi način za gostoprimstvo, jer ovo je naša kuća, poručuje fra Josip Tomas.

Doza sreće

On je i detaljnije najavio Evropsko prvenstvo u Crnoj Gori.

– Prvenstvo je u Crnoj Gori i ono počinje krajem veljače, a na njemu će sudjelovati 18 ekipa. Selekcije su podijeljene u četiri jakosne skupine i znaju se već nositelji tih skupina. To su Portugal, Poljska, Hrvatska i mi. Upravo ove četiri ekipe su tu pri vrhu. Imamo gotovo mjesec da se dobro pripremimo i vjerujem da će tako biti. Što se nas tiče, ponavljam, fali nam ta doza sreće, igrali smo već nekoliko finala gdje su protivnici, boksačkim žargonom rečeno, bili na konopcima i zafali nam sreća, primimo lagan gol. Bilo je i razočarenja, ali to je tako u nogometu, kaže fra Josip Tomas i na kraju kroz smijeh dodaje: – To što smo svećenici ne znači da nema žustrih duela kada se igra nogomet.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Objavljeno u: Hronika, Sport

Komentari zatvoreni.