“REPTILETINA“ – KROKODILSKA STELJA

| 23/12/2013

visoko-reptiletina

Uglađeni, nasmiješeni konobar ekskluzivnog restorana nudi sušeno meso  krokodila, žirafe, zebre, noja… Pita goste – može?  Šta može, daj od svega po malo, kažu gosti uglas…  

Nakon skeniranja na graničnom prelazu u kontejnerima jednog uvoznika mesa iz zapadne Hercegovine, carinski službenici su pronašli 365 živih  krokodila, namijenjenih za preradu mesa, saopćila je novinska agencija “Mane Štani”. Kako je anonimno dojavljeno kontigent krokodila je namijenjen ilegalnim mesoprerađivačima u centralnoj Bosni za proizvodnju “krokodilske stelje”. Krokodili su privremeno oduzeti do odluke nadležnog suda, a kontejneri sa neobičnim prtljagom odmah su prebačeni u jednu DP ZZ, iako će mnogobrojni krokodili zbog svoje veličine predstavljati veliki problem “udomljavanja” i za ovu DP ZZ (domaćinski privatizirana zemljoradnička zadruga).

Sušeno dimom na tradicionalan način, krokodilsko meso ili “Reptiletina”  je vrlo poželjna i tražena, pod domaćim nazivom “krokodilska stelja”. Smatra se delikatesom zbog svoje hranjivosti i navodno afrodizijačkog dejstva. Pokret “Ekologijum” i LMVS, seriozno je pristupio ovoj problematici kroz razne kampanje o edukaciji stanovništva na ovu temu. LMVS (lokalno modelirana vetrinarska stanica) i udruženje “Ekologijum” permanentno apeliraju putem svojih medija, na svijest ilegalnih prerađivača i konzumenata “krokodilske stelje”, te istovremeno  da bi zaštitili ugrožene vrste krokodila, zalažu se  za veoma oštru provjeru graničnih prelaza, kako bi inspekcija blagovremeno spriječila još veću distribuciju reptilskog mesa.

S obzirom da se iz dana u dan povećava potražnja “krokodilske stelje”, bogata klijentela ima sve više prohtjeva, pa je jedina utjeha enormno visoka cijena ove delikatese, te nema bojazni za prodaju putem pijačnih tezgi. Svi žele da probaju nešto što nikada nisu. Tako se na meniju mnogih ekskluzivnih hotela i restorana naših većih gradova našlo meso zaštićene vrste krokodila. Ljudi znaju da je nelegalno jesti ugrožene životinjske vrste, ali će s apetitom konzumirati u restoranima jer je in, iako je svima poznato da se ove delicije ne nalaze zvanično na jelovnicima.

Kako nam je predsjednik udruženja “Ekologijum” saopćio domaći Zakon o zaštiti životne sredine zabranjuje uvoz ovih životinja u našu zemlju, ali prema saznanjima sa kojima  raspolaže ovo udruženje, a ekskluzivno on kao predsjednik, već je u toku formiranje mnogobrojnih ilegalnih farmi sa inkubatorima i krijumčarenje  krokodilskih jaja. Prema njegovim neimenovanim izvorima za istu svrhu i na isti način je ranije izvršen uvoz žirafa, zebri i posebno visokokvalitetnih iguana iz El Salvadorskih šuma.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.