ROMAN “ŠKOLJKA BEZ BISERA”, AUTORA EFIDA ŠEHIĆA

| 01/11/2018

Izdavačka kuća „Dobra knjiga“ nakon romana „ Zar nije prošlo vrijeme ruža“ izdala je i drugi roman Efida Šehića, pod nazivom „Školjka bez bisera“.

Roman bajkovitog naslova „Školjka bez bisera“ je sve osim bajkovit. On je ustvari surova priča o ratu, patnji, stradanju, neprijateljstvu, ljubomori, mržnji, ali je i pun ljubavi, zdravog humora, topline, nadanja i praštanja. Radnja romana počinje pred kraj prošlog rata. Pisac nas na samom početku romana upoznaje sa diverzantskim vodom, čija je osnovna namjena izvršavanje najsloženijih i najrizičniji borbenih zadataka. Roman prati životne priče pet pripadnika diverzantskog voda. Tih pet životnih priča međusobno se prepliću, prolazeći kroz period rata, a zatim i kroz poslijeratni period, koji se nekim od likova doima čak zahtjevnijim, opasnijim i strašnijim od samog rata.
Pisac u drugom dijelu romana koji se odnosi na poslijeratni period tematizira stvarne društvene probleme poput kamate, narkomanije, mita, korupcije i lažnog morala, te na sebi svojstven način opisuje sliku poslije ratnog društva, pri tom Istovremeno nudeći vjerodostojnu alternativu, pozivajući ljude na obnovu urušenih moralnih vrijednosti, vješto namečući tezu da je kriza morala uzrok svih društvenih kriza.

U Šehićevom romanu jasno je opisano ništavilo lažnog morala i lažnih vrijednosti, te na jedan duhovit ali jasan način podcrtan pravi smjer u kojem društvo treba da se kreće ako ima namjeru da izađe iz “živog blata“ u kojem je trenutno dobrano “zaglibljeno“.

Šehić je i kod svog drugog romana ostao dosljedan svom načinu propovijedanja. On kao pripovjedač ne troši vrijeme na opise trave, prostorija i predmeta, nego na ljude, njihove živote, veze, nadanja i  stradanja. Iako govori o ratu i miru, „Školjka  bez bisera“ je ljubavni roman. Roman o ljubavi djece prema roditeljima i roditelja prema djeci, o bratskoj, prijateljskoj ljubavi, o ljubavi između dvoje zaljubljenih.

U svakom slučaju vjerujemo da će vam Šehićev roman ostati u sjećanju dugo nakon što okrenete njegovu poslednju stranicu.

Ono na što možemo biti ponosni i što za nas Visočane predstavlja posebnu vrijednost jeste činjenica da je radnja i ovog drugog Šehićevog romana smještena u našem gradu i njegovoj okolici.

Uskoro ćemo Vas obavijestiti o datumu i mjestu održavanje promocije ovog itekako poučnog i zanimljivog štiva.

Objavljeno u: Hronika, Kultura

Komentari zatvoreni.