SA MOG PENDŽERA

| 17/10/2016

vjetrenjace-holandija

Pravo veli u mene mi Fata, mogli smo, vala još ostat’. Kud sam poletio k’o da me je neko željan.
Naj ti je bolje ne ić’ od svoje kuće. Odeš, vidiš što nikad vidio nisi i onda dumaš taj vakat, baš k’o da ti se pamet izokrene, pa sve što si mislio da znadeš i umiješ vidiš da ne znaš i ne umiješ. More bit’ se nekom učini da je neđe bolje i ljepše neg’ u nas, i sve što trebaš uradit’ je bit tamo neđe, daleko odavle i riješio si sve brige. Jok bolan ne bio. Tek si se tad uvalio u veći belaj, samo što još ne znaš u šta si se uvalio, pa ti se sve čini lahko i potaman. Nekom treba malo da skonta, a nekom više, dok neko nikad ni ne skonta šta ga je i odakle snašlo. Da Bogdom niko nije moro ić’ iz ove naše Bosne, svima bi nam bilo ljepše i rahatnije.

Nejse.
Nego sam vam ovo hotio rijet’…

Veli meni onaj moj hairsuz Mute kad smo se vratili:
– Uzeire, eto vidio si malo Holandije i kako ti se čini. Jel’ ljepša od naše Bosne?
– Jok ona, haman je ista k’o Bosna.
– Kako bolan Uzeire ista, u šta si ti gled’o?
– Gled’o, moj Mujo i vidio Bosnu, k’o da je neko popegl’o i poravn’o ona naša brda i planine i raspušć’o one naše lijepe rijeke da sve poplave, podašiš’o one naše šume, baš k’o ćelav insan kad navlači ono malo kose što mu je ostalo i pravi cirkuz od sebe. Jedino je, more bit’, Holandija bogatija i uređenija neg’ naša Bosna.
– Kak’i bogatija, moj Uzeire. U nas ti ima bogatstva kol’ko hoćeš, samo što je nepravilno raspoređeno. Bosna ti je najsređenija zemlja na svijetu, tu se sve zna i sve je zapečaćeno i ovjereno. Sredili su je za sva vremena.

– Šta se to zna u nas, moj Mujo?
– Sve Uzeire, k’o šta može a k’o ni blizu. U nas ne možeš bit’ ni predsjednik kućnog savjeta ako nisi dobar sa Bimom, jer je ta funkcija rezervisana sve do Sudnjeg dana, a da ti ne govorim o većim funkcijama i poslovima gdje se lova uzima. Sve se u nas zna, moj Uzeire, i sve će ti ‘vako bit’ do novog rata.
– More bit’ moj Mujo, a more i ne bit’, ko će ga znat? Jedino što još znadem je:
Dunjaluk ti je ‘naki sa kakog ga pendžera gledaš. Kad se malo odmakneš pa se vratiš, ukaže ti se drugačiji i sa tvog pendžera, a kako god se okreneš gujica ti dođe iza leđa, pa ti vidi.

Hadžibegova druga 2016.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.