ŠAH, MAT

| 26/09/2018

Ja što me se onaj Omer od Amsterdama svez’o, haman me svaku noć uzbizuhuri iza Jacije namaza. Valjda đe mu je usitnilo do Bosne, pa ga počelo nešto češat’ iznutra, šta li? Tako i sinoć, zove, javi se u mene Fata:

          – Jel’ prizn’o dijete, pita je Omer?
Fata se malo zbuni, pa mu odgovori:

          – Nije još, jerbo mu ona nije rekla da je njegovo, a bi ga on prizno, samo još ni ne zna. Evo ti Uzeira!

          – E moj Omere, nisi mor’o tako daleko ić’ da bi gled’o turske seriji, mogo si hin i u Rogatici gledat’.

          – Ma to u mene žena gleda, pa i ja malo provirim, moj Uzeirbeže. Ima l’ u vas vrućine, ovde upeklo ne mereš dihat’, evo ja, da izvineš, u gačama i sve prozore otvorio, al’ džaba.

          –  Moj Omere, ubiće te propuh.

          – Nejma ti ovde propuha, moj Uzeire, to samo u Bosni ima. Kad sam tek doš’o, na poslu samo prozore zatvar’o. Pitaju me oni: „Što ih to zatvaraš Omere?“ Velim: „Ubiće nas propuh“, a oni mi se smiju, k’o vele; „Šta ti je to, opet neka trauma iz Bosne.“ Sabahile, prije neg’ krenu’ na pos’o, a djeca u školu, svi zajedno idu pod tuš, čitava familija, da uštede, moj Uzeire. ‘Nako mokre kose na biciklo, bilesi i zimi, moj Uzeire.

          – More bit’, moj Omere, da u njih tamo i nejma toga, al’ nemoj ti plaho pristajat’ za njima, oni su ti od druge japije pravljeni, jerbo, ako bidneš staj’o na propuhu, jal’ iziš’o mokre glave, ne d’o Bog, ti se lahko mogu usta okrenut’. Taki smo ti mi, Bosanci, i tako je u nas, a bogme i unjih, samo što oni ne znaju. More bit’ zato mahniti hodaju.

I tako bi on taj vakat pilavio o svemu i svačemu, a ja nejmam kad, te ga prekinem. Nekad ga vala ne mogu ni slušat’, šta mi sve napriča, pa ne mogu po taj vakat zaspat’.
Odo’, reko’ leć’, a Fata veli: – Sad ću i ja… samo da vidim, more bit’ u ovoj epizodi prizna dijete.

Legnem i naumpade mi šta mi je ono Hazim rek’o kad smo igrali šaha:
„Blentav čo’jek, kad je gladan, misli da se nikad neće najest’, a kad se najede, misli da nikad neće ogladnit’. Šah! Mat!“

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.