KAKO BI SE PONAŠAO DA SI TURIST U SVOM GRADU?

| 16/11/2017

Često poželimo živjeti na moru, na planini, u nekoj svjetskoj metropoli… Šta ako otkrijemo da je baš grad u kome živimo puno zanimljiviji?

Visoko kao grad je centar srednjovjekovne države Bosne: stari grad Visoki, njegovo podgrađe i trgovačko središte Podvisoki.

Nadomak Visokog se nalaze i Mile kao krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva i Moštre koje je nekada bilo stolno mjesto bosanskih kraljeva. Zvuči čudno, zar ne? Šta ako se baš mjestom gdje sada Vi živite nekada ponosno šetao kralj? Činjenice djeluju filmski, ali su činjenice.

lokalitet mili

Općina Visoko se prostire na površini od 231 km2 i nalazi se u srcu Bosne i Hercegovine.

Okruženo prelijepim brdima, u dolini rijeke Bosne i Fojnice, smjestila se vjekovima stara čaršija prepuna srdačnih ljudi, zanimljivih mjesta i famoznih piramida. Kroz Visoko, također, prolazi i željeznička pruga i autoput.

U takvom geografskom položaju i uz pomoć čestitih stanovnika, Visoko je svojevremeno bilo glavni trgovački i industrijski centar cijele okoline.

Iako preovladava muslimansko stanovništvo pa je time Visoko opasano velikim brojem džamija, također se tu nalaze i mnogi drugi vjerski objekti koji daju multireligijsku notu našem gradu.

visoko-gradski-portal-vipromo1

Kroz stoljeća koliko je naš grad star, dolazile su i odlazile mnogobrojne vladavine i različita vremena. Naš grad, na udaru svakog vremena, sačuvao je najljepše uspomene iz svih vremena pa danas nudi razne turističke atrakcije za koje ni sami mještani ne znaju koliko vrijede.

Premda Visoko nikada nije bilo glavno turističko mjesto, u zadnjem periodu i to počinje da se mijenja pa svakodnevno susrećemo strance na ulicama kako razgledaju i dive se našem gradu.

visoko panorama vipromo gradski portal

Ne dozvolimo da se jedino turisti dive, uključimo se i mi. Itekako je ovo jedna od rijetkih ljepota. Zato, potražite mjesto koje niste posjetili a nalazi se neposredno blizu Vas…

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.