SEID ZIMIĆ: OGLEDALO PODNIJELO OSTAVKU

| 11/09/2018

Pročitah “Zašto sam volio maslačke”. Bolje bi bilo da nisam. Dotuče me roman mašte i realije, uspona i padova, plaćanja svojih i tuđih grijeha, roman sa početkom i idiličnim završetkom koji vapi za realno realnim … nastaviće se.

Čujem tišinu promotivnog monologa, a svi smo bili promotori, tri stotine prisutnih tražilo je odgovor na svoje pitanje, a da li su ga dobili – sumnjam. Nekolicina fotoreportera je kontrolisala prizor i iskre sa blica su se sudarale sa nekontrolisanim suzama koje su, valjda, čuvane za ovo veče.

Profesor, kao ponajstariji, svojim književnoteorijskim kovanicama i nadahnutim poređenjima uz pomoć metaforike koja je imala i masu i zapreminu osta nedorečen – tihi vapaji insana ispred su tražili više, mnogo više. Nije imao pravi odgovor, već je teret lakonski prebacio na dušu autorice.

Autorica romana prikovana kao na optuženičkoj klupi. Zašto joj je trebala ovakva priča. Da li je unakazila temu, da li je nakitila odgovore koji nemaju vrijednost ili nemaju vrijednost koju „dvorana“ želi čuti, želi osjetiti. Najradije bi u četvrti red, u porotu, da sudi i presudi sebi, svojoj prvoj i zadnjoj rečenici.

Ali, naša Sadžida mudro i vješto preuze odgovornost, valjda ju je život tako naučio, i iz kovčega svoje biografije razasu unaokolo životne crtice. I ovakve i onakve. Dvorana živnu, blicevi učestaše, aplauzi se nadovezuju. Svjedoči i samo svjedoči. Nadahnuto i životno. Cilj joj ne pomrsi ni zalutala rečenica … meni je danas rođendan … koja eksplodira negdje u sredini dvorane. Od tada sam počeo voljeti rođendane, ne svoje, već tuđe.

Onako ošamućen pitao sam se šta sam ja u tom mozaiku, da li sam nekome, usput, uzeo prvenstvo prolaza ili sam prošao kroz „crveno“. Ne smijem se zakleti. Odgovor potražih pred ogledalom. Prazna ploča. Nije me ogledalo prepoznalo, osjetilo je moju nedorečenost i stideći se moga stida podnijelo je ostavku.

Seid Zimić

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.