SELO LUŽNICA: DIM IZ ZEMLJE, PRIRODNI FENOMEN ILI NEŠTO DRUGO?

| 29/01/2013

visoko-luznica-dim

Veliki broj znatiželjnika ovih se dana uputio u selo Lužnica, koje se nalazi na međi općina Visoko i Kakanj. Selo poznato po izletištu Begića Luka i velikom broju vikendica, napravljenih u posljednjih desetak godina, ovih je dana prava atrakcija.

Naime, slučajni šetači, primijetili su dim na jednom brijegu, a nakon približavanja uvjerili su se da se radi o dimu koji izlazi iz zemlje. Ono što je bilo interesantno jeste da je uprkos snježnom pokrivaču, od nekoliko centimetara, zemlja u prečniku od 50 metara gorjela.

Ekipa Q radija zaputila se na mjesto „izgorene zemlje“ i uvjerila u tvrdnje šetača. Zatekli smo tri znatiželjnika, koja su mobilnim telefonom snimala senzaciju.
„Zemlja je spaljena. Drveće je totalno izgorjelo u korijenu, stabla su pala na zemlju, a potom se pretvorila u pepeo. Ovo je nevjerovatno, ovako nešto još nisam vidio“, kazao je jedan od znatiželjnika.
Mještane sela Lužnica, nažalost, nismo zatekli, a želja nam je bila pitati ih da li su se ovakve stvari događale i ranije.

„Ne postoji logično objašnjenje za ovo. Malo je uznemirujuće, ali svakako zanimljiva i neobična pojava“, kazao nam je jedan student iz Visokog, koji je na nagovor prijatelja posjetio mjesto atrakcije.
Koje bi logično objašnjenje moglo postojati pitamo se i mi. Vulkan, gejzir ili tople podzemne vode. U svakom slučaju mjesto koje bi stručnjaci trebali istražiti i donijeti znanstveno objašnjenje.

Radio Q

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.