ŠEPIĆ- OTVORENO PISMO DRŽAVNIM I ENTITETSKIM PREMIJERIMA ZA SMANJENJE MARŽI NA GORIVO

| 12/06/2018

Senad Šepić uputio treće otvoreno pismo državnom i entitetskim premijerima za smanjenje marži na gorivo

Poštovani Premijeri Zvizdić, Cvijanović i Novalić,

27. 02. 2018. godine, uputio sam Vam prvo, a 08. 05. 2018. godine drugo “Otvoreno pismo”, a vezano za inicijativu Kluba poslanika “Nezavisni blok”, “Inicijativa za utvrđivanje maksimalnog iznosa maloprodajne marže distributera nafte i naftnih derivata”, a koju je Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio u decembru prošle godine.

Usvojenom Inicijativom se traži od Vijeća ministara BiH, da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama izvrši provjere koliko iznose marže distributera nafte i naftnih derivata u BiH po litri goriva, te da se one zakonski ograniče i smanje, sve u cilju, kako bi se dio poskupljenja, zbog uvođenja dodatnih akciza prebacio i na njihov teret, a ne samo na građane u BiH. Do sada nisam dobio Vaš odgovor!

Od februara 2018. godine do danas desilo se ukupno šest povećanja cijene goriva, tako da litra goriva košta i više od 0,50 KM po litri, nego što je bio slučaj prije uvođenja akciza na gorivo, u februaru ove godine.

U međuvremenu, kao posljedica uvođenja novih akciza i rasta cijena goriva, došlo je lančano do rasta troškova života, prevoza, hrane, poljoprivrednih proizvoda, tako da su troškovi, koji se računaju pod potrošačkom korpom, također porasli, a s druge strane nema nikakvih zaštitnih mjera od strane države.

Pozivam Vas ovim putem, da urgentno djelujete vezano za ovu problematiku, da odgovorite javnosti šta ste do sada konkretno uradili vezano za našu inicijativu, zašto je niste realizovali i zašto ignorišete odluke Parlamenta? Očekujemo hitnu reakciju i da zajedno sa nadležnim entitetskim institucijama ograničite i smanjite marže u skladu sa zakonom, distributera naft

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.