SPORT I DVIJE STRANE MEDALJE

| 10/10/2016

igre-mladih-visoko

Stručnjaci kažu: Zanimanje je skup poslova i radnih zadaća (radnih mjesta) koji su svojim sadržajem i vrstom organizacijski i tehnološki toliko srodni i međusobno povezani da ih obavlja jedan izvršitelj koji posjeduje odgovarajuća znanja, sposobnosti i vještine. U državnoj statistici zanimanje podrazumijeva posao (radno mjesto) što ga obavlja osoba radi stjecanja sredstava za život.

Mi, mladi, kažemo: Zanimanje je dio tebe. Zanimanje je tvoj cilj. Start ti je san. Između je put – malo makadam, malo trnje.

Odvažila sam se istražiti vječitu bosanskohercegovačku narodnu „mudrost“: OD SPORTA NEMAŠ NIŠTA. Za mene je ova poslovica uvijek budila dva kontradiktorna shvatanja i stava: prvi je zaista onaj da od toga nema ništa jer svaki dan susrećem ljude koji nisu uspjeli u sportu bez obzira na sposobnosti, a drugi stav je onaj malo više obećavajući – sportisti širom svijeta su uvijek na listi najpoznatijih i najbogatijih ljudi.

Da li ovo zaista ima veze s tim u kojoj zemlji živimo?

Mnogo je odgovora koji bi mogli stati uz ovo pitanje. Međutim, trudeći se objektivno pristupiti zadatku, pozvala sam svog prijatelja da mi pomogne. Tvrdim da je on dovoljno kompetentna osoba koja može dati jasna objašnjenja vezana za ovu komplikovanu temu.

U želji da moj prijatelj ostane anoniman, reći ću samo da se radi o mladoj osobi čija sportska karijera još uvijek ima određene izglede.

Očito da sve ima veze sa mjestom stanovanja…

„Da!“ – reče kao iz topa. Nepokolebljivo misli da je konzervativno okruženje, preskromno ulaganje, sveopće nezadovoljstvo i teška situacija upravo glavni krivac zašto mladi sportisti iz BiH skroz rijetko ostvaruju svoj san. Naravno, to ne znači da je nemoguće i ne želim ovim da zanemarim uspjehe onih koji su ostvarili svoje snove. Sljedeće pitanje će, garantujem, biti bliže problemu…

Zaista nemoguće ili samo previše teško…?

Oboje! Zašto? Zato što previše teško vremenom postaje nemoguće. Sport je ljubav i zanimanje kao i svako drugo (trebalo bi tako biti).

„Problem često leži u tome što je i sport postao korumpirano područje. Taman kad se nekako izborimo sa lošim uslovima, zna se dogoditi da uspjeh postane uslovljen nekom sumom novca i ovdje posustaju oni koji dolaze iz porodice sa prosječnim mjesečnim primanjima…“, kaže moj prijatelj.

Tabu + predrasude

„Narod nas čudno gleda. Mnogi misle da smo nedovoljno obrazovani, da je sport samo ‘šuplja priča’. Iskreno, ja se nadam da će jednoga dana ova predrasuda nestati. Ako i ne nestane, važno je da uvijek ima onih koji ne misle tako i koji cijene rad na bilo kojem polju.“, dodao je.

Bez obzira na sve, mi ćemo…

…se izboriti. Danas ili sutra, na kraju je svejedno. Važno je uložiti trud, učiniti sve što je u ljudskoj moći, razmišljati racionalno, sačuvati obraz i u svemu izvlačiti ono što je dobro. Tako će uspjeh biti zaslužen, a eventualni neuspjeh će biti izazvan nekim drugim faktorom koji je van naše moći.

Kada sam prijatelja, na kraju razgovora, zamolila da izvuče pouku iz svega, rekao je samo:

„Ma svako ima svoju nafaku.“.

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.