STVARI KOJE MORATE NAUČITI SVOJU DJECU O NOVCU

| 10/01/2019

Nikada nije prerano naučiti svoju djecu ponešto o novcu. Ali gdje početi i na što staviti naglasak? U nastavku donosimo 3 važna koncepta o novcima koje vaše dijete odmah treba naučiti...

ŠTEDITE NOVČIĆE (DOSLOVNO)

Vrlo je jednostavno. Dovoljno je da im kupite kasice ili obične staklenke u koje mogu spremiti novac. Dapače, prozirna posuda puno je efektivnija od kasice jer djeca mogu vizualno primijetiti kako im novac raste. Za svaki novac koji dobiju (od rođendana, blagdana, džeparca,..) objasnite im da 20% ostave po strani. Nakon nekog vremena zamijenite njihove kovanice za papirnati novac kako bi vidjeli svoj napredak.

STVARAJTE LISTE ŽELJA I BUDŽETA PRIJE VELIKE KUPNJE

Ako pomognete djeci da si zacrtaju što žele i za što da spremaju novac, naučit ćete ih kako da stvaraju prioritete umjesto da impulzivno troše. Potaknite ih da pišu listu stvari koje žele i da rangiraju listu po važnosti. Zatim, kada se odluče na kupnju, pokažite im usporedbe cijena tako da ne potroše više nego što trebaju.

VAŽNOST “WINDOW SHOPPINGA”

Lekcija: samo zato što ste ušli u dućan ne znači da morate izaći iz njega s novom igračkom. Svaki put kad kupujete, pokušajte im objasniti poantu. Primjerice, ako kupujete nekome poklon za rođendan. Ako vide nešto što žele, potaknite ih da to stave na svoju listu želja i štede za kupnju. Učenje zahvalnosti i strpljenja je ključno!

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.