SVAKI SREBRENIČKI CVIJET JEDNA PRIČA, JEDNA TUGA I SJEĆANJE

| 10/07/2018

Svaki srebrenički cvijet koji ima simbolični naziv “Sjećanje” nosi u sebi jednu tešku priču, neizmjernu tugu i bolno sjećanje. Cvijet “Sjećanje” uglavnom izrađuju srebreničke majke kojima je ostalo samo sjećanje na njihove najmilije koji su ubijeni u genocidu u julu 1995. godine.

Onaj ko nosi cvijet odaje počast ubijenim i pokazuje svoju solidarnost sa srebreničkim i majkama Prijedora, Kozarca, Foče, Višegrada i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini u kojima su počinjeni ratnih zločini nad civilima.

Napravljen je u želji da se najveća stradanja ljudi u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nikada ne zaborave i ne ponove, srebrenički cvijet predstavlja simbol borbe protiv genocida i stradanja ljudi.

Cvijet „Sjećanje“ prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine, a osmislile su ga žene udruženja “Gračaničko keranje”.

U Memorijalnom centru u Potočarima prije 15 godina klanjana je prva dženaza i obavljen ukop 600 identifikovanih žrtava genocida iz 1995. godine. Najveća dženaza bila je 2010. godine kada je u kompleksu ukopano 775 žrtava genocida. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava.

U Potočarima će ovog 11. jula 2018. godine smiraj pronaći još 35 žrtava genocida.

Molimo Te, Bože
da tuga bude nada,
da osveta bude pravda,
da majčina suza bude molitva,
da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.
8372…

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.