SVLAČIONICA

| 20/12/2015

visoko-svlacionica2

Magične stvari u životu se dešavaju, niste u stanju da ih objasnite samom sebi a kamoli nekome drugom. Vraćaju vam se slike iz prošlosti i pitate se što je to toliko važno u vašem životu da se  tako često sjećate baš tih običnih stvari, trenutaka…

Priča je iz vremena u kojem je skoro svako od nas učestvovao. Priča je ljudska, sportska i dešava se svima koji imaju makar „pet grama“ sportskog talenta i taj talent dugogodišnjim treniranjem pokušavaju oplemeniti.

Sve počinje i završava u jednom prostoru, prostoru koji je na prvi pogled toliko sporedan u sportu, da neki  počnu i završe sportsku karijeru, a da  nisu ni svjesni da su se uopće  tu nalazili. Priznati će mnogi posjetioci, da gledajući utakmicu ili trening, nikada  nisu “uhvatili” sebe u razmišljanju što se sve u tom prostoru dešava i kako izgleda.

Taj prostor je njeno veličanstvo ¨SVLAČIONICA¨.

Kolika samo količina tuge i radosti ima u tom prostoru, a da ne govorimo o malim i velikim tajnama uspjeha i poraza, i drugih „popratnih pojava“.

Strateški nadahnuti treneri, frapirani početnici, iskusni borci i „glavati“ članovi uprave taj prostor doživljavaju na različite načine, uglavnom zavisno od količine sportskog uspjeha ili poraza.

Vremenom postanete samo inventurni broj, osjećate se sastavnim djelom tog prostora i on postane sastavni dio vašeg života, htjeli vi to ili ne. I ne bunite se previše što je to tako. Ne smeta vam stalno vlažno tlo pod nogama, klimave klupe, zahrđale vješalice, neispravni tuševi, sumnjivi peškiri, a da ne spominjemo široku lepezu „miomirisa“.

Ali sve je to bolje i ljepše nego u  protivničkim svlačionicama. Taj  prostor kada gostujete jeste nekako nov, sređen, našminkan i napucan ali nema „dušu“  i tu je uvijek „hladno“.

I na kraju ste sigurni da bi vam se desila velika praznina u životu, da svega ovoga nije bilo, jer svi oni koji su sa vama bili, u to vrijeme i  na  tom mjestu, i danas vam izgledaju bez obzira na godine koje su prošle, isto onako kako ste ih upoznali prvi put u tom užasno lijepom prostoru –u ¨SVLAČIONICI¨.

Objavljeno u: Hronika, Osvrti

Komentari zatvoreni.