TEK SAM SJEO

| 23/01/2016

tramvaj hadzibeg

         Ja, ljudi moji, što su ovi dani učestali, a starom insanu je zauhar i zabremedet’ svaki sahat.

         Što ‘no reče Eminovca, prije nije bilo tako. Bio je to vakat kad bi se star insan okreni od ovog Dunjaluka, pa kad bi ga unučad priupitaj: – Kud si kreno dedo? On bi him reci: – Tamo odaklen ste vi došli. Star bi insan malo govori, al’ kad bi šta reci, svaka mu je dukata vrijedila. Danas ti moreš pričat’, ne znam ti kako učevno, omladina ni mukajeta, svak misli da je najpametniji.
U ovaj, ženski vakat, sve se, k’o mensečini, bolje i ljepše. More bit’ i da nije tako, nego skakog pendžera gledaš takav ti je i Dunjaluk.

Nego ovo sam vam hotio rijet’:

Poš’o ja je’nom kod mog Kemice na Maltu. Uš’o u trajvan, a trajvan pun k’o šibica. Ih, reko’ da mi je đe sjest’. Stanem do nakog momčića. ‘Nako fin, majka ga ubila, rek’o more bit’ ustane kad vidi ‘vakog đuturuma. Stojim ja i taj vakat, visim na onoj štangi, noge mi popušćaju i ušćaklo me u leđima, a on ni mukajeta. Ko god bi prođi, očeši bi se odame. Reko’ sebi, Uzeire, ako izdržiš do Socijlnog vidjećeš i hitnu, a more bit’ ti ovaj momak i ustane. Pogledam ga ja još je’nom.kad ugledam na majici mu nešto piše. Ne bidne mi mrsko i turim đozluke, baš da vidim šta ‘no piše, a bolje da nisam:

„Dedo! Tek sam sjeo!“

Alahselamet, kad ga prije napisa, more bit’ kad me je ugled’o, ko će ga znat.

Bome ti ja prođo’, ‘nako viseći Socijalno i dočekah i Maltu. Reko’ sebi, dobro si proš’o, e neš više Uzeire, kad osjetih, lijeva mi strana kaputa olakšala.
Mašim se za džep, nejma mi šlajpeka.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.