U NOVEMBRU KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA OV VISOKO I AMRA BABIĆ ZVANIČNO NAČELNICA

| 23/10/2012

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora 2012. godine. Rezultati su objavljeni po izbornim jedinicama, po nivoima za načelnike/gradonačelnike i za općinska vijeća/skupštine općina/skupštine gradova, po biračkim mjestima, po političkim subjektima i po kandidatima sa utvrđenim mandatima.

Najviše načelničkih mandata na Lokalnim izborima 2012. osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA) – njih 37, kao i najviše mandata u općinskim vijećima – 516. U BiH iza SDA s načelničkim mandatima slijede – SDS s 26 mandata, SNSD 19, HDZ BiH 13, SDP BiH 10, HDZ 1990 tri, te DNS i SBB BiH sa po dva načelnička mandata. Ostalih 28 političkih subjekata – političkih stranaka i nezavisnih kandidata osvojili su po jedan načelnički mandat.

Na području općine Visoko glasalo se na 52 biračka mjesta,  33.382 osobe imale su pravo da ispune svoju građansku duznost, njih 20.789 je glasalo, važećih glasova je 19.250, nevažećih po drugim kriterijima 1.282, a ukupno nevažećih praznih listića je 257.

“Na osnovu ovog izvještaja Centralna izborna komisija je dala obavijest da svi zainteresovani, odnosno izborne komisije, politički subjekti, kandidati, akreditirani posmatrači i grupa birača sa određenog biračkog mjesta mogu podnijeti zahtjevu CIK-u u roku od tri dana od dana objavljivanja ovih rezultata na web stranici Centralne izborne komisije BiH (izbori.ba), te podnijet prigovor u smislu da se ponovo utvrde rezultati ili za kandidata ili za pojedino biračko mjesto ako imaju razlog i ako imaju argument da sumnjaju u utvrđene rezultate u skladu sa članom 5.30 Izbornog zakona BiH”, kazala je Zekija Omerbegović, predsjednica Općinske izborne komisije (OIK) Visoko.

Nakon potvrde rezultata Općinsko vijeće Visoko će imati sljedeći sastav: SDA 9 mandata, SBB 4, A-SDA 4, SDP 3, Stranka za BiH 2, BPS 2 i Nezavisna lista za Visoko 1 mandat.

Šta se dešava ako neko od kandidata kome je dodijeljen mandat općinskog vijećnika ne prihvati isti i želi da odustane od “ljubičaste klupe” u Općinskom vijeću Visoko?

“Centralna izborna komisija je izradila upustvo o prihvatanju mandata. Svaki vijećnik odnosno kandidat koji se takmičio na izborima, kome je Centralna izborna komisija dodijelila mandat dostavljamo uvjerenje o dodjeli mandata i izjavu o prihvatanju ili odbijanju mandata u roku od 24 sata. U smislu tog uputstva svaki vijećnik kome je dodijeljen mandat ima priliku i mogućnost da se izjasni da li prihvata mandat ili ne. Ukoliko ne prihvata mandat, tu izjavu dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji i onda ona dodjeljuje mandate sljedećem kandidatu sa rang liste po broju osvojenih glasova”, istakla je Omerbegović.

Zvanični rezultati Lokalnih izbora 2012. trebali bi biti objavljeni 7. novembra, a onda teku rokovi za implementaciju na nivou lokalnih zajednica, odnosno za primopredaju funkcije općinskog načelnika i konstituisanje Općinskog vijeća. Rok je 30 dana nakon zvaničnog objavljivanja rezultata, dakle najkasnije do 7. decembra zvanično ćemo imati novu načelnicu i novi sastav Općinskog vijeća. Međutim, u Općinskoj izbornoj komisiji se nadaju da će do 25. novembra imati konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Visoko.

Objavljeno u: Politika

Komentari zatvoreni.