UBIŠE NAS PREDRASUDE

| 05/11/2012

Ko će biti dovoljno mudar pa makar prepoloviti nepotizam pri zapošljavanju? Ako to uspije možda se baci na „reciklažu“ Trnoružica u „zgradi afera i aferima“. Ako ništa, nek ih „reciklira“ na drugo mjesto do vremena penzije.

Vatreni novembar. Tako ga neki opisuju u političkom smislu. Na visočkoj šahovskoj ploči završetak partije pune rokada, kompromisa i žrtvovanja figura. Završni dogovori o potencijalnim koalicijama kako bi većina u zakonodavnoj vlasti obezbijedila lakši oporavak kompletne općine Visoko. Neće biti nimalo lako ni načelnici Amri Babić sa saradnicima, a ni „novim kolačima“ u dotrajalim ljubičastim klupama, pa ruku na srce i sali za sjednice koja vrišti za renoviranjem.

„Novi“ neće ni položiti zakletvu, a narod će se naći na udaru pogrešnih poteza lokalne vlasti. Iako je sve još na bazi nagađanja pijačna mjesta za rad bi mogla nestati sa trenutne lokacije. „Mušafera kutija“ je otvorena i opet sve na leđa običnom čovjeku. Takvih „kutija“ trpanih po memljivim podrumima ima čitavo skladište, ali i nek se otvaraju i neka „kopače“ ove naše životne zbilje stigne kazna u vidu krivičnih prijava.

Mnogo obećanja je palo od novih-starih političkih igrača. Namjerno ću se zakačit za jedno banalno, al taze je pa da ga apsolviram.

APOTEKA SA NON STOP RADNIM VREMENOM

U nedjelju sam bio očevidac takvih gužvi u privatnoj apoteci koja je dežurala neko vrijeme. Puna k’o šipak. Novembarska proljetna toplina „otključala“ viruse koji su mutirali od hunjavice do upale pluća. Nema čega nema.

Marfijev, a i ostali nepisani zakoni kažu da se razboliš ili ti se zub upali i tako to baš kad niti jedna apoteka ne radi. Lako ću ja za dio populacije koji okrene mobitel ili ode radniku apoteke na vrata i time okonča muke sa potrebnim lijekom. Šta sa onima koji moraju prema Ilijašu ili Kaknju?

Kakanjska je sa otvorenim vratima do jedno devet-deset naveče, a onda ko na šalteru, daš novac dobiješ lijek. VISOKO TO MORA DOBITI PA MAKAR NA ŠTETU LOKO VLASTI. Neka vala smisle način i dogovore sa ljudima iz te branše.

Generali poslije političke bitke sa statusom „otpjevali svoje“, razvili su novu teoriju zavjere po kojoj je Džemil Ugarak dežurni krivac što SDA ima načelnicu i najviše vijećnika. Ko biva, da se nije hvato klimave kantonalne fotelje, SBB bi imao njega kao načelnika i još više vijećničkih mjesta sa Kemalom Mušinbegovićem koji je trebao biti nosilac liste.

I to je ono „šta bi bilo kad bi bilo“. Neka puši narod naš.

Džemilu Ugarku kapa dole za sve urađeno i rizike koje je preuzimao da bi isplivao iz krize zajedno sa svojim radnicima. Prije desetak godina čekajući ga za dogovoreni intervju za Oslobođenje, okasnio je, jer je utovarao robu sa radnicima. Rečenica da je najsretniji kada ima posla i kad radnicima može podijeliti plate bila je zaista iskrena. Njegova formula za laku zaradu i unaprijeđenje ekologije zaživila je par godina kasnije jer ni školjki od auta, ni friždera, škrinja i ostalog, nije bilo u koritima rijeka. Vizionar.

Naravno, zavist uradi svoje, pa se skriveni online komentatori toliko neargumentovano navale čovjeku na leđa, da ih je pravi merak umjesto objave baciti u smeće.

Drugi „otpjevo i on svoje mislilac“ razvio je teoriju „11 hiljada glasova rasutih na tri čovjeka sa pretežno moštranskog kraja i okoline.

Da se Munib Alibegović nije kandidovao prošli bi ili Jasmin Dlakić ili već pomenuti Mušinbegović.

Munib Alibegović je u startu želio udariti svim snagama kontra SDA i citiram „politički poderati Amru Babić“. Dva dana pred izbore u laganoj priči sa novinarima ipak je priznao da je odustao od takvog načina, jer je dobio signal da SDA ponovo enormno jača i da će pobijediti. Ulog u kampanju nije bio mali i očekivao je možda i treći mandat ali bez obzira na zavidan broj glasova, po teoriji zavjere je zeznuo druge kandidate za načelničku poziciju.

Političkih generala poslije bitke i propalih analitičara će uvijek biti. Te famozne 2004. godine kada je Asmir Hodžić bio najbliži pobjedi, drvlje i kamenje su osuli na „nezavisnog“ Senada Hodovića koji je navodno odvukao njegove glasove. Bio je to ko biva SDA skriveni igrač sa klupe.

Znači da je SDA uvijek znala odakle prijeti opasnost i na vrijeme izvršila pripreme. Osam godina kasnije riješili su se kvalitetnih ali na timski rad nenaviknutih kvaliteta i zaigrali čini se rizično, ali sa izuzetno dobro odrađenim terenskim poslom među narodom i kolebljivcima. Nisu očajnički dijelili po 20 ili 50 KM po Kraljevcu ili Goduši za glas, nego su uz konkretna obećanja narodu dobili priliku da isplivaju zajedno sa svima iz političke bare.

Halim Zukić je uvijek podržavao SDA iz sjene, ali je konačno preuzeo kormilo i realizovao sve što je za sada zacrtao sa saradnicima. Ne sumnjam u nastavak pozitivne priče.

Da bih spriječio „pikado“ tipa optužbe da je u pitanju „plaćeni pasus teksta“, prenijeću mišljenje kolega kojima je jasno rečeno da mu ne trebaju naručeni plaćeni tekstovi, jer ako ne vide kvalitet u svemu što je SDA uradila i kani nastaviti raditi, mogu kritikovati do mile volje.

Postoje „Ratovi zvijezda“, „Stogodišnji ratovi“, ali i online dijasporni ratovi koje vodim sa našom rajom svih vjera i nacija rasutih po bijelom svijetu. Glavna kvaka su predrasude. „Pokrivena načelnica“. Ne znaju Amru Babić, ali znaju da će Visoko pretvoriti u miks Teherana i Islamabada. Svaki pokušaj objašnjenja da se radi o kvalitetnoj menadžerici koja može donijeti pozitivu sa timom koji igra sa njom, ne pije vode.

„Jah, ona je bila protiv kićenja grada za Novu godinu, a munare joj blinkaju za sve islamske praznike.“ – bio je jedan od komentara.

Džaba mu je bilo pojašnjavati da je bila protiv kiča, a ne kićenja. Kačila se naša raja i za doček Nove godine na otvorenom, čestitanje praznika na ulazima u grad što je bilo dogovoreno, pa prebačeno na vjerske zajednice. Kakanj može mi JOK.

Tu sam se malo kladio i stavio fiksiranu kecu na bilborde gdje će biti čestitke za blagdane i praznike, te da će i doček Nove godine na otvorenom biti puno „normalniji“ nego do sada.

Na kraju sam rekao da mi nije bitno imal feredžu, zar, ili neko drugo odjevno obilježje, ako će nas otvoriti za nove investicije, prepoloviti nezaposlenost, isposlovati održivi povratak, razviti turizam, a prije toga i poraditi na ekologiji. UBIŠE NAS PREDRASUDE. „Visočka Obama“ sigurno nije sama i mada sam ovaj put glasao za Jasmina Dlakića, osjetim li realizaciju obećanog na djelu, neće mi biti mrsko „pogurati“ je u drugom mandatu bez obzira kako prođe američki Obama.

U našoj novoj postavi zakonodavne vlasti koja će se najviše i pitati za probleme ima štofa koji bi mogao konačno da nas nakači na neke evropske fondove i da smanjenje sisanje isisanih poreskih obveznika.

Ko će biti dovoljno mudar pa makar prepoloviti nepotizam pri zapošljavanju? Ako to uspije možda se baci na „reciklažu“ Trnoružica u zgradi afera i aferima. Ako ništa, nek ih „reciklira“ na drugo mjesto do vremena penzije.

Novoj vlasti za kraj UPOZORENJE. Analitičari u BiH tvrde da ako se samo pola obećanja iz kampanje realizuje bili bi Švajcarska na Balkanu. Svedimo to na loko okvire da narod u općinsku zgradu ne bude donosio one tablete za antisklerozu, bolju cirkulaciju i pamćenje.

Ispašće na kraju da NIJE DO VAS, NEGO DO NAS. Možda baš u općinskoj zgradi bude otvorena APOTEKA sa NON STOP radnim vremenom.

Bila bi to tabletomanija bez one obavezne upute o indikacijama i mjerama opreza.

Do NOVE LOKO VLASTI SIT-NOOOO!!!

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.