UDRUŽENJE “VI-MILK” OPĆINI VISOKO UPUTILO PRIJEDLOG ZA POVEĆANJE PODRŠKE POLJOPRIVREDI

| 08/11/2018

Visočko Udruženje proizvođača mlijeka, rasplodnih junica, tovnih junadi i domaće autohtone pasmine goveda „Buša“ i ovaca, VI-MILK uputilo je Općini Visoko / Službi za finansije, privredu i društvene djelatnosti prijedlog povećanja budžetske stavke „Podrška poljoprivredi“. Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Obzirom da se bliži rok za izradu budžeta općine Visoko za 2019. godinu, ovom prilikom Vam se obraćamo da damo prijedlog povećanja budžetske stavke „Podrška poljoprivredi“ na iznos od 300.000,00 KM.

Kao što i sami znate, poljoprivreda je djelatnost koja je podložna raznim uticajima (vremenske neprilike, plasman proizvoda, niske otkupne cijene, povećanje cijena repromaterijala i goriva), i samim tim poljoprivredni proizvođači dolaze u težak položaj po pitanju opstanka proizvodnje.

Smatramo da i naša općina treba posvetiti posebnu pažnju stočarskoj proizvodnji, jer ova branša u budućnosti može osigurati egzistenciju većem broju stanovnika, kao i povećanju broja zaposlenih osoba.

Napominjemo da naše udruženje okuplja 70 proizvođača mlijeka, tovnih junadi i ovaca sa godišnjom proizvodnjom mlijeka od 2.000.000 litara mlijeka od kojih 35 imaju registrovane poljoprivredne obrte i ujedno tražimo da u programu podrški poljoprivrednoj proizvodnji za 2019. godinu bude:

– podrška proizvođačima i prerađivačima mlijeka od 150,00 KM po muznom grlu
– podrška za proizvođače tovnih junadi od 50,00 KM.
– Podrška za ovce od 10,00 KM.

U nadi da ćete prihvatiti naš prijedlog, srdačno Vas pozdravljamo.

VI-MILK Visoko

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.