UOBLIČENI SUDBINOM?

| 02/01/2019

Koliko ste u svom životu donijeli svojih odluka?

Pozdravljam svijet koji se svako jutro ritualno budi i postoji. Pozdravljam zemlju gdje se mašta praznim glavama, posmatra sklopljenim očima i govori tuđim ustima. Pozdravljam ljude – ranoranioce koji se bude misleći kako će opet zaspati. Pozdravljam sve što se rađa, živi i umire ni ne znajući zašto. Pozdravljam sve vas koji ste jednom davno ispili priču da se živi po sudbini, da odluke i borbe važe za prašnjave izmišljotine i da svijet nije vaša briga!

Zato i jeste takvi. Zato vas i pozdravljam.

Nikada niste razumjeli da je sudbina samo čovjekov alat. Ti biraš da li ćeš ostaviti da truhne ili ćeš ga zgrabiti. Ne postoji opravdanje koje možeš naći kako bi izbjegao odgovornost i važne odluke, izbore, slobode, postupke… Rodio si se – nisi birao da li ćeš, niti gdje ćeš, niti kada ćeš. Uskraćene su ti te važne odluke na koje vremenom navikneš. Ali, čovječe, zašto se odričeš odluka koje su ti povjerene? Zar imaš još milion života i zar ćeš zaista stići sve i u tih milion života? Shvati da je ovaj trenutak samo jedan; da si zrno pijeska u pustinji, ali da tebe i takvih nema – pustinja ne bi imala pijesak.

Otvori oči i pogledaj oko sebe: ŠTA SE ZDRAVOM ČOVJEKU MOŽE UČINITI NEMOGUĆE? Ne vjeruj da nešto tako treba biti ako ti ne želiš da bude tako. Ne dopusti da ijedan korak napraviš samo da bi se micao. Ne ignoriši svoj intelekt, čovječe! Ne poistovjećuj se sa životinjama, ne čekaj promjene – BUDI PROMJENA. Ne odaji se primitivnim nagonima i ne čezni da probaš sve one stvari koje traju samo dok su prisutne. Zašto si, čovječe, toliko prost? I naposljetku, zašto si toliko jadan da prodaš svoj um i postojanje zarad idiotarija koje ti se nude? Zašto, pobogu? Bježi iz okvira i kalupa kojeg si sam izmislio. Batali ljude i trenutke koji ne vrijede. Piši historiju i budi sretan bez opipljivih stvari. Smisao leži u tome da uvijek tražiš novi i ispravan put, iako te neko tjera na onaj poznati.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.