UOČI ČETVRTE NA PETU

| 04/04/2018

Kad god se priprema nova knjiga, a sa’će, ako Bog da četvrti put u četiri ljeta, nije ti šala, eto ti Muteta u mene da me nasavjetuje, biva otvori mi oči.

-Koga si ti god spomeno u svojim pričama posto je slavan i popularan i nema gdje ga nema, samo si ti osto na fejzbuku i ni makac. Nit se mičeš nit se tičeš.
-Star sam ti ja za hodanja, moj Mujo, neka me đi sam i za đi sam nisam.
-Znaš ko tebe krije i neda ti naprijed?
-Jok ja odkle ću znat.

-Ovi što su izašli iz cigana ili opanaka, il što su tobe došli pa se stide ko su, odakle su, i kakvi su bili, a ti ih stalno tamo vraćaš i podsjećaš.
-Kakvih cigana, moj Mute?
-Tako se to kaže kad malo il malo više hajruješ.
-Biva, ovi što su zaimali i ugled stekli.

U jednu ruku imaš pravo, jer koga sam god do sad u svojim pričama pofalio i pomeno taj je posto poznat i protiv mene se okreno. Nit se više javlja niti dolazi. Biva, ne brukaj nas dedo umijem ja bolje narodu rijet i zaslugu i slavu odnijet, a tebe ćemo polahko išćuškat sone strane kulture. Bi da mogu ikako, a ako vako nastave nimukajeti počeću im imena spominjati i na sprdnju okretati jer nizašta drugo i nisu licemjeri i uhljupi nijedni.

A u drugu ruku, kad bolje prokontam eto im pa nek hajruju ako umiju i znaju, ne bi svog rahatluka dao ni za čiji hator i snjima se smaro, a svak će doć kadli tadli na svoje mjesto kolko se god na tuđe mjesto uvaljivo, a ja ću ih ovako redat dokle god imadnem kuveta i dok me narod traži, a nek mi oni nalaze mahane taman do kraja života osto mladi pisac pod stare dane.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.