UPRILIČENO DRUŽENJE I SUMIRANE AKTIVNOSTI UDRUŽENJA VI-MILK VISOKO

| 24/09/2018

U okviru planiranih aktivnosti udruženja u nedjelju, 23.9.2018. godine, organizovano je druženje članova udruženja VI-MILK u povodu završetka radova na poljoprivrednim dobrima.

Inače, VI-MILK je visočko udruženje proizvođača mlijeka, rasplodnih junica, tovnih junadi i domaće autohtone pasmine goveda „Buša“ i ovaca.

Prisutni su upoznati sa aktivnostima udruženja realizovanim u prethodnom periodu:

– Organizovanje svečane skupštine održane u martu 2018. godine,

– Zajednički odlazak poljoprivrednika na najveći regionalni sajam poljoprivrede u Novom Sadu,

– Organizovanje zajedničke nabavke sjemenskog materijala i zaštitnih sredstava.

Svojim prisustvom ovo druženje uveličali su ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ze-do kantona Himzo Smajić, ministar za boračka pitanja Ze-do kantona Fahrudin Čolaković kao i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja peradara Ze-do kantona Nermin Ahmić i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Vogošća Muhamed Softić.

Ministar Smajić je naglasio kako je u ovom mandatu stabiliziran budžet za podršku poljoprivredi i da je došlo do povećanja izdvajanja za poljoprivredu, a kao dodatna mjera uvedena je podrška registrovanim obrtima u proizvodnji mlijeka u iznosu od 400 KM po muznom grlu za farme od 7 i više muznih grla.

Ministar Čolaković je prisutne informisao kako je ministarstvo opredijeljeno za podršku boračkoj populaciji u oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja, a isti je imao priliku da se upozna sa 3 člana udruženja VI-MILK koji su registrovali poljoprivredne obrte zahvaljujući podršci u iznosu od 7.000,00 KM po ovom programu.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra govorio je o podršci poljoprivrednim proizvođačima iz budžeta Općine koji za 2018. godinu iznosi 500.000,00 KM a prije 4 godine iznosio je 28.000,00 KM. Naglasio je da mljekari sa područja kakanjske općine imaju  podršku u iznosu od 0,07 KM po litru za fizička lica i 0,12 KM za obrte.

Na kraju druženja, predsjednik udruženja VI-MILK Emir Džafić, prisutne goste je upoznao sa činjenicom da udruženje broji 70 članova, te da članovi Udruženja imaju godišnju proizvodnju od 2 miliona litara mlijeka, oko 1000 muznih grla, te da su zasijali cca 3.000 dunuma silažnog kukuruza sa prinosom od oko 18.000 tona silaže.

Na osnovu gore navedenih pokazatelja zaključeno je da je osnivanje udruženja opravdalo svoju svrhu.

Objavljeno u: Privreda

Komentari zatvoreni.