VEDAD EF. LIMO O NOVOJ ŠKOLSKOJ I MEKTEBSKOJ GODINI

| 09/09/2015

visoko-djeca-skola

Hasan Basri je govorio:
Prazne želje uništile su svijet.
Govora ima, ali djela malo.
Znanja ima, ali strpljivosti nema.
Vjerovanje postoji, ali čvrstog uvjerenja nema.
Ovaj je svijet ušao u vjeru, pa iz nje izašao.
Znaju šta je dobro, ali ga djelom niječu.
Znaju šta je haram, ali ga djelom dozvoljavaju.
Vjera im je samo na jeziku.

Govor nije pust samo ako se djelima potvrdi, ali djela je malo. A djelo ne treba nikakve riječi da se opiše, ono samo za sebe govori. Upravo o djelu koje treba da prati govor bi morali danas razmisliti dok se pripremamo za novu mektebsku godinu.

Govora na svakom koraku ima, ali je pitanje koliko djela ima. Najlakšu i najbolju analizu govora i djela je napraviti kroz prva dva islamska šarta: kelime-i šehadet i namaz. Upravo ova dva šarta sadrže i govor i djelo. U ova dva prva šarta je i priča i potvrda onoga što se priča. Jedno bez drugog ne ide, namazom koji je djelo se potvrđuje kelime-i šehadet koji je priča. Ako nema namaza, onda kelime-i šehadet ostaje samo pusta priča. A puste priče su uništile svijet. Može čovjek pričati puste priče, djelo sve pokaže.

Možemo mi pričati uoči početka mektebske godine o mektebu, ali djelo je najbolja potvrda svake priče o znanju koje se ponese iz mekteba. I to znanje očekuje primjenu, ne da bude samo u govoru. Ako nema potvrde, onda je vjera samo na jeziku. A kad je vjera na jeziku, onda je priča pusta: govora ima, ali djela nigdje; znanja ima, ali strpljivost ne postoji; zna se šta je naređeno, ali se ono ne izvršava; znaju se granice harama, ali se one konstantno prelaze.

Ako želimo da nam oni koje podučavamo budu živi praktičari vjere, onda ćemo im djelima pokazati kako se islam živi. A ako želimo da nam oni koje podučavamo znaju o vjeri, ali bez praktične primjene onoga što znaju, onda ćemo im samo govoriti, dok će djela će izostati. A govor nije djelo i nikada neće biti. Govor bez djela je samo pusta priča.

Na pragu smo nove mektebske godine. Pred nama su nove prilike usvajanja odgojnih vrijednosti i ovladavanja novim sposobnostima koje će nam pomoći u formiranju vrijednosnih kriterija koji će trasirati naš svakodnevni život. Zato pozivam naše vrijedne učenike da mekteb doživljavaju kao istinskog druga, da svoje muallime doživljavaju kao istinske prijatelje i da strpljivo i marljivo uče i sakupljaju znanje da bi bili spremni graditi bolju budućnost sebi, novim generacijama i svojoj domovini, kao što vrijedne pčele sakupljaju nektar da bi nama proizvele med.

Zato pozivam i sve roditelje da svim svojim nastojanjima podrže i učenike i učitelje da proces odgojno-obrazovnog rada u novoj školskoj godini bude na nivou koji će voditi ka progresu i boljitku naše ukupne stvarnosti.

Uz dove uzvišenom Allahu da nam podari mudrost, istinsko znanje i lijep odgoj, čestitam početak i želim uspješnu novu mektebsku godinu.

Allaha Milosnog dovom Ibrahimovom molimo: Gospodaru moj, daj da ja i neki potomci moji obavljamo molitvu; Gospodaru naš, Ti usliši molbu moju! Gospodaru naš, oprosti meni, i roditeljima mojim, i svim vjernicima – na Dan kad se bude polagao račun! Amin, ja Rabbel-alemin!

Imam Hadži Ibrahimove džamije Vedad ef. Limo

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.