VELIKA POBJEDA BPS-A- BIRAČKA MJESTA POD VIDEO NADZOROM

| 05/07/2018

Na današnjoj sjednici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnik BPS-a, Zaim Backović, predložio je usvajanje zaključka ovog zakonodavnog tijela po kojem će izborni porces u oktobru 2018. godine biti dodatno obezbjeđen od krađa i neregularnosti. “ZA” BPS-ov zaključak glasali su svi zastupnici osim SDA, HDZ i SNSD-a.

O čemu se, zapravo, radi?

Prema BPS-ovom prijedlogu, koji je usvojen, sva biračka jesta bit će pokrivena video nadzorom čime će se izborne manipulacije i krađe svesti na minimum. Izborna komisija Bosne i Hercegovine bit će dužna da tehnički obezbijedi provođenje ovog zaključka.

Nadalje, na bilo kojem biračkom mjestu gdje se pojavi broj nevažećih listića, iznad 5 posto, što implicira na krađu, bit će ponovoljeno brojanje uz dodatno prisustvo posmatrača.

Treći BPS-ov zaključak koji je usvojen jeste da Parlament BiH formira komisiju koja će nadgledati cijeli proces štampanja i distribucije glasačkih listića kako, prilikom ovog procesa, ne bi došlo do manipulacije izbornim materijalom što se u prošlosti događalo.

BPS je sa ova tri zaključka uspio uraditi ogroman posao u demokratizaciji izbornog procesa koji slijedi i sasvim sigurno podići nivo tačnosti i regularnosti izbora na veći nivo.

Izvor:
BNN

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.