VISOČANKE MOGU, HOĆE I ZNAJU

| 20/10/2012

Dom omladine u Banja Luci domaćin je sajma ženskih  rukotvorina u BiH koji je za posjetitelje otvoren danas u 10 sati.

Na sajmu, koji je prodajnog karaktera, u sklopu GARD projekta, nalaze se ćilimi, heklana odjeća, narodne nošnje, domaći proizvodi (med, ajvar, ćajevi, razne vrste likera) kao i nakit ručne izrade a novac od prodaje bit će iskorišten za podršku ženama koje će izrađivati eksponate za sajam sljedeće godine.

Na ovogodišnjem sajmu učešće je uzelo 25 udruženja iz Bosne i Hercegovine koja se bave osnaživanjem žena kroz kroz podršku u poduzetništvu.

Projektom “Osnaživanje žena u ruralnim sredinama” koji će prvi put biti predstavljen na ovogodišnjem sajmu za cilj ima promociju tradicije ručnog rada i osnaživanje žena u ruralnim sredinama.

Visoko se predstavilo sa  Udruženjem “Damar omladine” kroz projekciju kratkih dokumentarnih filmova koji su rađeni u sklopu projekta “Osnaživanje mladih žena za nadgledanje vladinih obaveza pri ostvarivanju ravnopravnosti spolova.”

Na sajmu smo sreli i gospođu Amru Krvavac, ispred udruženja “Žene za žene” iz Sarajeva, koja je radila na osnaživanju žena u ruralnim sredinama u našoj općini kroz projekat “Obnavljanje životnih vještina žena.”

“Pozitivno sam iznenađena odnosom općinskih vlasti koji su prepoznali značaj osnaživanja žena na selu i time omogućili besplatne porostorije za implementaciju projekta na općini Visoko. Visočanke mogu, hoće  i znaju iskoristiti svoje vještine i time doprinjeti samom obnavljanju životnih vrijednosti žene. Razlog ovome jeste i prodaja nihovih radova na 5. aveniji. Ono što nedostaje Visočankama jeste organizacija i učlanjenja u udruženja koja se isključivo bave njihovim pitanjima”, izjavila je za ViPromo gospođa Amra Krvavac.

Učestvovanjem na ovom sajmu ženskih rukotvorina, starije generacije su imale priliku da iskažu svoje umijeće, unaprijede kvalitet svog društvenog života i što je najvažnije , došlo je do susreta generacija, jer je dosta mladih žena i djevojaka uzelo učešća u ovom sajmu.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.