VISOČKI VATROGASCI SIMULIRALI POŽAR I IZVELI POKAZNU VJEŽBU

| 19/10/2012

Povodom mjeseca oktobra-mjeseca zaštite od požara, Profesionalna vatrogasna jedinica Visoko (PVJ) u saradnji sa Civilnom zaštitom (CZ) Visoko danas je upriličila pokaznu vatrogasnu vježbu osnovcima u područnoj školi u Radovlju.

Komandir PVJ Visoko Kenan Avdagić upoznao je djecu o tome šta vatrogasci rade ali i šta treba činiti u slučaju požara. Djeca su sa oduševljenjem slušala kratko predavanje, a neki su i učestvovali u gašenju insceniranog požara.

“Pored standardnih aktivnosti koje vatrogasci rade na spašavanju ljudi i imovine koja je ugorožena od požara, u ovom mjesecu posebno dajemo pažnju kako bi preventivnim i drugim mjerama, edukacijom i sličnim aktivnostima podigli stepen zaštite od požara na cijeloj općini. Ovo je Internacionalni mjesec zaštite od požara i mi smo planirali da obilazimo osnovne i srednje škole, predškolske ustanove, zatim privredne i druge subjekte i mjesne zajednice, kako bi svojim prisustvom, edukacijom ljudi, ukazivanjem na opasnosti zaštite od požara postigli veći nivo, smanjili broj požara i sve tu u opštem inetresu svih građana”, kazao je Fahrudin Bukić, šef odsjeka PVJ Visoko.

S ciljem unapređenja zaštite od požara, stručnog osposobljavanja građana i djece za gašenje požara, a time i širenja protivpožarne svijesti i kulture u gradu, visočki vatrogasci danas su izveli i pokazno-praktičnu vježbu. Na licu mjesta pokazali osnovcima kako funkcionišu protivpožarni aparati te su se uvjerili da su djeca savjesna kada je u pitanju njihovo ponašanje u alarmantnim situacijama.

“Danas se nalazimo u područnoj školi Radovlje gdje imamo priliku da nastavimo jednu dobru saradnju sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom. Danas su naši učenici imali priliku da se upoznaju sa više tema koje su apsolutno edukativnog karaktera. Ovo je bila prilika da naši učenici vide kako nastaje požar, kako se gasi požar, da vide vrste aparata za gašenje, da sami učestvuju u gašenju i da ova znanja koja su danas stekli mogu da iskoriste i da svakako u nekom budućem vremenu sve to bude od koristi”, kazao je Fuad Lepić, v.d. direktor OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre.

Pripadnici PVJ Visoko i Civilne zaštite Visoko imaju u planu i u ostalim školama na području općine Visoko realizovati svoje aktivnosti tokom mjeseca zaštite od požara.

Ostale fotografije možete pogledati OVDJE

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.