VISOKO SE SPREMA ZA EU: PRVA VJETRENJAČA U FBIH DOBILA DOZVOLU

| 17/11/2012

Prva vjetrenjača na području Federacije BiH, koja je podignuta nedaleko od Visokog, u naselju Zimča, uskoro će početi s proizvodnjom električne energije.

Vjetrenjača koja je podignuta još 2008. godine, a čiju je gradnju finansirala privatna firma “Suša Commerce”, snage je 350 kilovata, a koštala je, prema nezvaničnim informacijama, blizu pola miliona KM.

Sadeta Hadžimehanović iz firme “Suša Commerce”, koja je radila na ovom projektu, potvrdila je za “Avaz” da su prije nekoliko dana dobili dozvolu Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK) kako bi mogli konačno početi s radom.

„Vjetrenjača je postavljena još prije četiri godine, ali smo čekali da dobijemo sve potrebne dozvole za rad koje su bile neophodne kada je riječ o ovako zahtjevnom i velikom projetku. No, to je sada iza nas. FERK nam je dao dozvolu kako bismo konačno mogli početi s proizvodnjom električne energije, što je veoma bitno. Ovo je prva vjetrenjača u BiH koja će početi s radom i koja će služiti kao alternativni izvor električne energije.“ – rekla je Hadžimehanović.

Prema njenim riječima, u narednih nekoliko dana obavit će fazu probnih radova koji se tiču privremenog priključenja na vjetrenjaču radi pokretanja proizvodnje.

„Probni radovi su neminovni, ali oni tek mogu početi kada za to odobrenje daju stručnjaci koji su na ovoj vjetrenjači i radili. Riječ je o Dancima i Nijemcima čije su firme i učestvovale u gradnji vjetrenjače. Vjerujemo da će vjetrenjača uskoro početi s radom u punom kapacitetu.“ kaže Hadžimehanović.

Vjetrenjače su, za razliku od evropskih zemalja, u BiH nepoznanica. U Njemačkoj struju proizvodi oko 1.400 vjetrenjača, dok ih u Austriji ima oko 900.

No, BiH se kroz potpisivanje Međunarodnog ugovora o osnivanju energetske zajednice obavezala da će promovirati korištenje obnovljivih izvora energije, a i politika Evropske unije je da sve njene članice do 2020. godine koriste 20 posto obnovljivih izvora energije.

Izvor: indikator.ba

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.