VISOKOM ĆE BITI BOLJE KAD BUDEMO ZNALI ODVOJITI BITNO OD NEBITNOG

| 08/01/2013

lsc1

Prije nešto manje od mjesec dana delegacija Općine Visoko na čelu sa načelnicom Amrom Babić boravila je u Ankari, Republika Turska. Veličinu i vrijednost tog susreta su izgleda bolje shvatili svi drugi nego mi sami, jer dosta naših sugrađana se i dalje bavi neplodnim i nevažnim temama, umjesto da gledaju u bolju budućnost i razmišljaju kako da daju svoj doprinos, i zajedno s onima koji su preuzeli odgovornost liderstva krenu u izgradnju modernog, bogatijeg, ljepšeg i boljeg Visokog.

Eminentni turski, kao i bh. mediji objavili su vijesti o susretima, odnosno sastancima načelnice Visokog najprije sa zamjenikom premijera Bekirom Bozdagom, a onda i sa Redžepom Erdoganom (Erdoan), premijerom velike svjetske sile Republike Turske.

Simpatisali mi nekoga ili ne, htjeli ili ne htjeli prihvatiti činjenicu, nije mala stvar biti gost i sjediti u kabinetu lidera kao što je Erdogan. Zapitajmo se, koliko je načelnika iz Bosne i Hercegovine imalo priliku razgovarati sa premijerom Republike Turske?! Google ne prepoznaje takve pojmove. Procedura je vrlo zahtjevna, ali samo rijetki dobiju poziv da budu gosti. Zdravim razumom i zdravom logikom, razgovorom i iskrenom spremnošću da se pomogne, te željom da se iz Visokog napokon plasiraju samo pozitivne vijesti, nova vlast je u zamahu ostvarivanja svojih ciljeva. Jedan, u ovom slučaju zlata vrijedan je SPREMNI ZA INVESTICIJE.

Pametnom insanu i išaret je dovoljan.

Ruku na srce, da se ne lažemo, gospoda koja je u proteklim godinama krojila kapu stanovnicima općine Visoko uvijek i iznova je obećavala sve najbolje, ali hajra od zlata vrijedih riječi niko nije vidio do oni sami. Četenija se razvlačila godinama, u krug naravno, a od „krojenja“ ostalo samo crno platno. U crno su zavili hiljade radnika Veleprometa, KTK-a, Vitexa, Kovine i inih drugih, te usput uništili stotine mladih života. Krivi su svi.

Ali, vratimo se light motivu ove storije…

Redžep Erdogan je čovjek kojem je u maju prošle godine u Ljubljani na Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) uručeno priznanje „Svjetska ličnost decenije“. Dakle, nema dalje. By the way, krajem decembra velika skupština Republike Turske usvojila je budžet za 2013. godinu koji iznosi 170 milijardi eura. Poređenja radi, budžet BiH je oko 1,7 milijardi KM.

Turci vjeruju da BiH ima veliki privredni potencijal koji tek treba u potpunosti iskoristiti, s obzirom na našu blizinu evropskom tržištu, u svakom smislu smo povoljno tlo za turske investitore.

U sjeni sastanaka, sa visokim zvaničnicima Republike Turske ostao je jedan vrlo bitan susret. Kad kažem ostao u sjeni, mislim da je medijski ostao u sjeni, s obzirom da nas sa svih strana bombarduju bezvrijednim informacijama, crnim, zelenim, crvenim i šarenim hronikama i nižerazrednim kritikama.

Susreti u Ankari nisu fakultativne ekskurzije, to se vidi u reportažama Televizije TRT, to su sastanci od važnog značaja. Mnogo puta smo čuli tu riječ „važnog“, riječ koja često postaje jako nebitna u moru svakako nebitnih stvari. Naprimjer, da je zenički ili kakanjski načelnik, Smajlović i Mandra boravio u Ankari sa premijerom ili predsjednikom Saveza privrednih komora i robnih razmjena (TOBB), ta vijesti bi bila jako važna.

Općinska načelnica Amra Babić sa svojim saradnicima se u okviru poslovne posjete Turskoj u Ankari sastala sa predsjednikom TOBB grupacije Rifatom Hisarcıklıoğluom (Hisarčiklioglu).

Rifat Hisarčiklioglu je predsjednik Saveza privrednih komora i robne razmjene Turske (TOBB), a to je najveća grupacija u Turskoj i najviši je pravni subjekt u Turskoj koji zastupa privatni sektor. Ova grupacija ima 365 članova u obliku lokalnih komora, industrije, trgovine, pomorske trgovine i drugih privrednih grana. TOBB predstavlja 1.300.000 (da, milion i tristo hiljada) kompanija iz Turske i osigurava jedinstvo i solidarnost između komora i robne razmjene, jača razvoj zanimanja u skladu sa općim interesom. Tokom manadata Rifata Hisarčiklioglua TOBB je izrastao u jednu od najaktivnijih i najutjecajnijih krovnih organizacija turske poslovne zajednice.

Našoj javnosti je poznato da je u februaru 2011. godine, Savez privrednih komora i robne razmjene Turske (TOBB) donirao 1,3 miliona dolara Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Rifat Hisarčiklioglu je i potpredsjednik EuroChambersa, Udruženja privrednih komora Evrope, a u razgovoru sa načelnicom Babić najavio je saradnju.

Inače, Savez privrednih komora i robne razmjene Turske (TOBB) posjeduje čak i vlastiti Univerzitet koji školuje vrhunske kadrove i naravno pronalazi posao. TOBB ekonomski fakultet je osnovan 2003. godine. Hisarčiklioglu je predsjednik Nadzornog odbora, a univerzitet ima pet fakulteta i dva instituta. Glavni kampus se nalazi u području Sogutozu, zapadno od Ankare.

Zahvaljujući ovakvim i sličnim susretima sa ljudima od “svjetskog glasa”, maloj općini Visoko u siromašnoj BiH rejting se podiže. Sigurnim koracima, lagano se čupamo iz dugogodišnjeg blata. A svi smo ga jeli. Nismo više dužni trpiti nečije talove jer niko od nas to nije zaslužio. Zar je bitno ko za koga navija ako u konačnici volimo isti sport.

Budući da je Visoko oduvijek bilo poznato po trgovini, vrijednim i sposobnim ljudima, postoje šanse da Visoko postane regionalni trgovački i poslovni centar, a da bi to bilo kolektivna svijest se mora mijenjati i zajedničkim snagama mora se učiniti još mnogo. Optimizmom, zdravom logikom i zdravim razumom.

Prema tome, postanimo svjesni vrijednosti koje imamo, ostavimo nebitno po strani i počnimo razmišljati kako da svi zajedno pokrenemo Visoko i zakoračimo u bolje sutra.

P.S. Ne sudi knjigu po koricama.

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.