VISPAKOVA NAJVEĆA DŽEZVA NA SVIJETU NAPUNILA 14 GODINA

| 01/08/2018

Prije 14 godina, 2004. godine ispod obnovljenog Starog mosta u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme Skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8.000 fildžana prave bosanske kafe.

Najveća džezva na svijetu postala je na neki način zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe. Džezva je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Gdje god da se pojavi Vispakova džezva plijeni pažnju.

Džinovska džezva je svojevrsna atrakcija, a bosansku kafu iz najveće džezve pili su milioni ljudi širom svijeta, na mnogim manifestacijama i događajima kao što su Svjetska izložba Expo 2010 u Kini, te Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu 2014, itd. Za jedno punjenje Guinnessove džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Najveća džezva na svijetu nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.