ZALEĐENE CIJEVI ČESTO PUCAJU I UZROKUJU POPLAVU U STANU

| 10/01/2019

Nakon što su vam cijevi zaledile zbog velikih minusa, danas kada je temperatura iznad nule, moglo bi da zbog napukle odleđene cijevi dođe do poplava u stanu ili kući što u zimskom periodu nije nimalo jednostavna stvar. Nastala je velika šteta koju trebate što prije sanirati, jer u tom trenutku vrijeme igra ključnu ulogu.

Kada dođe do poplave u stanu, prvo što morate uraditi jeste da zatvorite ventil za vodu da bi ste spriječili daljnje oticanje vode. Kada zatvorite ventil, pogledajte odakle dolazi voda tj koja cijev je pukla, ako je pukla i pozovite majstora. Ako ste osigurani, pozovite osiguravajuću kuću da vam dođe procijeniti štetu. Ako niste osigurani, sami ste na svome. Čak i ako je pukla cijev komšiji iznad vas, velika je vjerovatnoća da vam neće dati ni marke za štetu koja vam je nastala. Ako se odlučite da ga sudski tužite, vaša šteta postaće zrno graška u odnosu na sudske troškove koje ćete morati platiti.

Naredna stvar koju trebate uraditi jeste “istjerivanje” vode iz stana. Metla, pumpa, krpa, peškir… Kada to uradite sav namještaj iznesite vani i pustite da se suši. Bar dok opet minusi ne narastu. Nije samo dovoljno da podove očistite od vode. To što vi vidite da nema vode, ne znači da se ona nije uvukla na mjesta gdje vi nemate pristupa, na primjer ispod parketa. Vrlo je moguće da će vam se parketi podići i jedino što vam preostaje jeste da ga promijenite. Sa parketa pređite na zidove – koristite različita sredstva da sastružete vlagu sa zidova i razna dezinfekcijska sredstva, ali ne zaboravite koristiti masku za lice jer radite sa hemikalijama.

Kada sve to očistite možete početi proces sušenja stana, to može biti uz pomoć različitih aparata za isušivanje ili jednostavnim provjetravanjem stana.
Dok se stan suši pogledajte šta vam je ostalo od namještaja. Sve što je bilo direktno na podu, trebali bi baciti. Opasni mikroorganizmi su se već nastanili u vašim stvarima i vrlo je moguće da i ako ih osušite, kao tepih na primjer, da su još uvijek prisutni u njemu. Odjeću operite i osušite nekoliko puta i spremite dalje od poplavljenog prostora. Sav namještaj koji je od punog drveta možete spasiti, dok namještaj od iverice, ne. Tapacirani namještaj također nećete moći isušiti, tako da ćete i to morati baciti.
Kada ste sigurni da je stan suh, možete početi sa radovima. Zagletujte zidove, pustite da se osuši i okrečite sredstvom u koje ćete dodati biocidna sredstva koja će spriječiti plijesan. Na podove, ukoliko ste otklonili parket ili laminat, stavite novi.
Ukoliko niste izbacili stari namještaj, pogotovo onaj tapacirani, znajte da se on nije mogao do kraja isušiti i da su se štetne bakterije razvile u njemu. Njima je dovoljno 48 sati da se prošire i zahvate sve što je vlažno i pogodno za razvitak, a vama je dovoljno da provedete jednu noć u istoj prostoriji da osjetite posljedice na svom zdravlju. Od pojave alergija i kašlja preko povraćanja i pogoršanja vašeg zdravlja.

Objavljeno u: Hronika

Komentari zatvoreni.