ŽENE U VISOKOM VODE GLAVNU RIJEČ

| 22/10/2012

Prethodni Lokalni izbori bili su test i razbijeni su patrijarhalni okovi. Margareth Thatcher – nekad, Angela Merkel – danas. To su moćne žene u muškom političkom svijetu. Postavlja se pitanje jesu li ženama prepreka muškarci ili one same?

Živimo u društvu koje je patrijarhalno, gdje vlada slika žene majke, žene kućanice, ali, novo vrijeme donosi novu sliku žene, uspješne poslovne žene, Svojim političkim angažmanom žene imaju mogućnost da sudjeluju i budu birane u sva javna tijela kao i muškarac.

Na Lokalnim izborima koji su održani 7. oktobra, od 279 kandidata za Općinsko vijeće Visoko predloženo je 95 žena, dakle ispoštovala se zakonska obaveza, a to je 35% žena na listama za Općinsko vijeće.

Od 95 žena, povjerenje birača dobilo je njih sedam. Postoji mogućnost da još dvije žene postanu vijećnice, a samim tim, najvjerovatnije u naredne četiri godine predsjedavajuća Općinskog vijeća bit će pripadnica ljepšeg spola. Uzimajući u obzir da je Visoko dobilo prvu ženu načelnicu (Amra Babić), najvjerovatnije savjetnica odnosno njena desna ruka bit će žena (Dinka Omanović). Sekretar Općine  i sekretar Općinskog vijeća Visoko kao i predsjednica Općinske izborne komisije je također žena (Zekija Omerbegović).

Dakle, Lokalni izbori koji su iza nas donijeli su nam najvjerovatnije 9 novih vijećnica od toga, žena-predsjedavajuća Općinskog vijeća (Mirela Mateša-Bukva). Trenutno, u igri su muškarci, ali postoji velika mogućnost. Budemo vidjeli. Statistike radi, 2004. godine u Općinskom vijeću Visoko bilo je 6 žena, jedna na mjestu zamjenice predsjedavajućeg Općinskog vijeća (dr. Aida Hodžić – LDS), a njih 5 u ljubičastim klupama. Četiri godine kasnije, broj žena u Općinskom vijeću bio je nešto manji. Na početku mandata bilo ih je 5, dvije su otišle na druge funkcije, jedna je odustala zbog sukoba interesa, a kraj mandata dočekalo je njih dvije. Upoređujujući Lokalne izbore 2004. i 2008. godine, Lokalni izbori 2012. promijenili su situaciju barem kada je u pitanju Općinsko vijeće Visoko.

U BiH je 52% žena koje imaju pravo glasa, međutim žene na izborima obično glasaju za muškarce. Da nije tako, onda bi muško-ženska situacija u politici izgledala za 360 stepeni drugačije. Tako je i sa penzionerima. U Visokom ima oko 7.000 penzionera, a u Općinskom vijeću kao ni u prošlom mandatu neće sjediti ni jedan. Toliko o “svi za jednog, jedan za sve”.

Ipak, da li žene i dalje možemo svrstati u marginaliziranu grupu? Visoko ima i imalo je i svoje predstavnice na višim nivoima. Zastupnicu u Federalnom parlamentu kao i u Kantonalnoj skupštini, te ministricu finansija u Vladi ZDK.

Nakon posljednjih Lokalnih izbora u BiH, pored općine Visoko jos četiri općine su dobile načelnicu. Inače, žene su kandidovane u 29 općina, a izbori su sprovedeni u 142.

Posljednjih dana mnogobrojne novinarske ekipe iz regiona ali i cijelog svijeta dolaze u Visoko da prave priču o Amri Babić. Svi žele priču o ženi načelnici i o tome kako je ona posebna. Jedno je jasno, načelnica općine Visoko više nije lokalna priča, nego globalna. Nadamo se da će i Visoko izaći iz lokalnih okvira. U toku radnog vijeka Babić je obavljala niz odgovornih funkcija, a ono što je sigurno je da će u naredne četiri godine općina Visoko imati načelnicu, prije svega školovanu, sposobnu i jaku ženu. Sviđalo se to nekome ili ne, broj od skoro 6.000 glasova mnogo govori. Strane investicije, nova radna mjesta,  problemi mladih su prioriteti, a načelnica Babić najavljuje i reformu administracije i uvođenje elektronske uprave, te obećava redovne sedmične sastanke s građanima općine, najvjerovatnije srijedom. Sjetit ćemo se izjave da “općini Visoko ne treba načelnik, nego menadžer”.

Još jedan zanimljiv podatak. Na području općine Visoko, od 5 javnih preduzeća u jednom je žena direktorica, a od 7 javnih ustanova u njih 4 glavnu riječ vodi žena.

BiH je još daleko od evropskog prosjeka kada je riječ o ženama u politici. Prosjek zastupljenosti žena u politici u regionu iznosti 16,5% što je daleko ispod minimuma od 30%.

Prethodni Lokalni izbori bili su test te su razbijeni patrijarhalni okovi. Margareth Thatcher – nekad, Angela Merkel – danas. To su moćne žene u muškom političkom svijetu. Postavlja se pitanje jesu li ženama prepreka muškarci ili one same? Ipak, čini se da predugo traje historijska nejednakost i nepravda u zastupljenosti žena na vlasti i na mjestima odlučivanja.

Žene u politici mogu da urade isto, ako ne i više, od muškaraca. Svi smo svjedoci šta nam je pružila politika u kojoj glavnu riječ imaju muškarci. Visoko je dalo šansu ženama vijećnicama i ženi načelnici. Naravno,  ne samo zato što su žene, nego zato što mnoge od njih itekako imaju šta da ponude, što su sposobne i što se od njih ima šta i naučiti.

Priču završavam onako kako sam i počeo. Patrijarhalno društvo u Visokom je sve više stvar prošlosti. Mačoizmu je ostalo malo vremena i prostora.

Znamo da je politika sama po sebi u konačnici zlo i da narodu niko nikad nije i neće moći ugoditi, a možda su upravo žene manje zlo u politici?! Kako god, žene u Visokom vode glavnu riječ.

Objavljeno u: Osvrti

Komentari zatvoreni.